omnibus
   
 

KNJIGE U PRODAJI

- Priča o jednom lošem pacovu

autor: Brajan Talbot

- Bad Boy

autor: Mladen Oljaća

- Vadisrce

autor: Đorđe Milović

- Ćerke

autori: Meri M Talbot i Brajan Talbot

- Etel i Ernest

autor: Rejmond Brigs

- Devedesete

autori: Wostok i Grabowski

- Šavovi

autor: Dejvid Smol

- Stripovi iz Nikad
robom (1963-1966)

autor: Radivoj Bogičević

- Stripovi iz Nikad robom
(1966-1968)

autor: Branislav Jovanović - Brana

- Briten i Brulajtli

autor: Hana Beri

- Trag kredom

autor: Migelančo Prado

- Dnevnik Ane Tank

autor: Iztok Sitar

- Tangente

autor: Migelančo Prado

- Manuel Montano

autor: Migelančo Prado

- Hladna kao led

autor: Nina Bunjevac

- Drugim očima

autor: Đorđe Milović

- Nova vremena

autor: Tomaž Lavrič

- Stripovi koje smo voleli

autori: Ž.Tamburić, Z.Zupan, Z.Stefanović

  

Stripovi koje smo voleli
(Izbor stripova i stvaraoca sa prostora bivše Jugoslavije u XX veku)

autori: Ž.Tamburić, Z.Zupan, Z.Stefanović
predgovor: Pol Gravet

Edicija: Osvrti #1

Format: 210 x 297 mm (A4)
Povez: Tvrdi
Broj strana: 312 (kolor)
Godina izdanja: 2011
ISBN: 978-86-87071-03-2

Cena: 3.900 din

* rasprodato

 

 

PREDSTAVLJANJE KNJIGE 2011

- Predstavljanje knjige (sa još tri programa: USUS, "Bauhaus 7" i "Sistem Komiks"), Centar za kulturu, "Strip manifest", Smederevo, Srbija, 2011-11-29, Učestvovao: Zoran Stefanović; voditelj: Marko Cvetković

- "Fabrika", "Novosadski strip vikend", Novi Sad, Srbija, 2011-11-12, Učestvovao:Zoran Stefanović; voditelj: Jovan Gvero

- Kulturni centar "Grad", Savremeni strip: "Stripovi koje smo voleli", "Nevidljivi strip" i "Novo Doba", Beograd, Srbija, 2011-11-08, Učestvovali: Zoran Stefanović, Radovan Popović i Mileta Mijatović; voditelj: Tijana Spasić

- Beogradski sajam knjiga, Strip sala Sajma knjiga, Beograd, Srbija, 2011-10-28, Učestvovali: Zdravko Zupan, Zoran Stefanović i Dejan Vlaškalić; voditelj: Draško Roganović

- SKC, Beogradski međunarodni salon stripa, Beograd, Srbija, 2011-10-01 Učestvovali: Momčilo Rajin, Slobodan Ivkov, Živojin Tamburić, Zdravko Zupan, Zoran Stefanović i Dejan Vlaškalić; voditelj: Vladimir Vesović

- Klub obožavalaca stripa, "Egzit", Novi Sad, Srbija, 2011-07-07, Učestvovali: Zdravko Zupan i Zoran Stefanović

- SKC, Međunarodni festival stripa "Kragujevac godine prve", Kragujevac, Srbija, 2011-07-01, Učestvovali: Zdravko Zupan i Zoran Stefanović; voditelj: Vladan Paunović

- Leskovački kulturni centar, Balkanska smotra mladih strip autora, Leskovac, Srbija, 2011-06-24, Učestvovao: Zoran Stefanović; voditelj: Marko Stojanović

 

 

Sažetak

Stripovi koje smo voleli: izbor stripova i stvaralaca sa prostora bivše Jugoslavije u XX veku je kritički leksikon namenjen najširoj publici. Po prvi put u istoriji istraživanja popularne kulture na jednom mestu su predstavljana najvažnija dela i autorski opusi jednog od središta evropskog stripa.
Jugoslavija je u XX veku bila područje koje ne samo što je gajilo masovnu stripsku kulturu, već je dalo i brojna dobra ostvarenja istoriji svetskog stripa, pa čak i neka remek-dela. Ta tradicija se nastavlja i danas u zemljama koje su nasledile Jugoslaviju: Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.
U knjizi su dati osnovni podaci, uzorci tabli, kao i kritike ili citati iz kritika za oko 400 stripova od oko 400 autora (oko 200 crtača, 150 scenarista, 50 književnika po čijim delima su urađeni stripovi). Uz pomoć stotinak kritičara i autora stripa celog Zapadnog Balkana knjigu su priredila trojica koautora – Živojin Tamburić, Zdravko Zupan i Zoran Stefanović – koji su u strip ulili višestruki životni interes: čitalački, umetnički, istraživački, popularizatorski i kolekcionarski.
Kriterijumi po kojima su stripovi uvršćeni jesu estetski i zanatski dometi, omiljenost kod publike, posebnost u izrazu ili uticaju, sociološka relevantnost, ali i kurioziteti. Knjigu odlikuju i brojni ekskluzivni podaci, ali i ponovno otkrivanje mnogih zaboravljenih autorskih opusa nakon više decenija zaborava.
Knjiga je objavljena na srpskom jeziku, sa najvažnijim delovima i na engleskom.

* Tekst dostupan pod licencom Creative Commons http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.sr
Autorstvo - Deliti pod istim uslovima 3.0 Unported (CC-BY-3.0-RS)

PRODAJA KOD IZDAVAČA

Direktna prodaja

Javite nam se email-om ili telefonom da kupite knjige direktno od nas (office@omnibus.rs , telefon: +381 (0)63 250 669).

POZOVITE ZA POPUST !

 

PRODAJA U KNJIŽARAMA

Knjižare

Delfi: Kralja Milana 48 (ulaz iz Resavske) / SKC, Beograd

 

NAGRADE

IZDAVAČKI PODUHVAT 2011 GODINE

"Žiri 56. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga odlučio je da za izdavački poduhvat 2011 godine proglasi monografiju Stripovi koje smo voleli, u izdanju izdavačke kuće Omnibus iz Beograda.

Žiri je istakao izuzetnost i grandioznost ovog izdavačkog poduhvata koji detaljno analizira, sistematizuje i popularizuje strip stvaralaštvo 20. veka sa područja bivše Jugoslavije. Priređivači ovog kritičkog leksikona su vrhunski stručnjaci u svojoj oblasti i više nego kompetentni da kreiraju temeljnu i ambicioznu publikaciju – svedočanstvo istorije strip kulture. Ovo delo svojim kvalitetom prevazilazi granice naše zemlje imajući nesumnjivi regionalni značaj."

Sajam knjiga: www.beogradskisajamknjiga.com

 

DRUGI O KNJIZI

STRIP PRESSING

SNOVI U OBLAČIĆIMA

„Stripovi koji smo voleli“ uspeva u svim svojim višestrukim zadacima. Potpuno neupućenima će predstavljati vizuelno atraktivnu, i s tek neophodnom količinom teksta dopunjenu slikovnicu kroz strip istoriju bliskih južnoslovenskih naroda koji su dugo delili i zajedničku državu. Pravim zaljubljenicima u domaći strip i jugonostalgičarima pružiti još jedan dokaz da je ondašnja YU strip scena, i sve nacionalne koje su je nasledile bila i ostala jedna od najjačih u svetu, i to u višedecenijskom kontinuitetu. Konačno, retkim ali vrednim izučavaocima strip teorije, kako u pominjanim nacijama ali i na svetskom nivou, daje ono najvrednije, sveobuhvatnost koja nema adekvatnu paralelu ni u jednoj publikaciji obuhvaćenoj istim koricama koja se pojavila u bližoj i daljoj prošlosti.

PAVLE ZELIĆ

Objavljeno: 14. septembar 2013.

[ PDF ]

STRIPOVI.COM

O STRIPOVIMA KOJE SMO VOLJELI (KOJE VOLIMO I KOJE ĆEMO ZAVOLJETI)

Valja istaknuti da autori SKSV ni na koji način nisu isključivi, neovisno o vlastitom mišljenju o pojedinom žanru, estetici, poetici i politici, Tamburić/ Zupan/ Stefanović svim autorima pružaju mjesto u svom istraživačkom radu, osjećaj nostalgije i politikanstvo izravno je izbjegnuto jer naprosto nije potrebno u cijeloj ovoj apolitično-stripovskoj priči što se temelji na činjenicama.

MIROSLAV CMUK

Objavljeno: 6. septembar 2012.

[ www.stripovi.com ]

SLOBODNA DALMACIJA (HRVATSKA)

POVIJEST JEDNE LJUBAVI

Bez obzira na sve, “Stripove koje smo voleli” teško je ne voljeti. Knjiga je to koja poziva na opetovana listanja i vraćanja u poslovično bolju prošlost, kada su se na ovim prostorima stvarali sjajni stripovi, a mnogi među njima s lakoćom dostizali vrhunce svjetske produkcije. Kako je najveći dio informativnih bilješki ponuđen i u engleskome prijevodu, monografija može poslužiti i kao dragocjena legitimacija za sve znatiželjnike iz bijeloga svijeta, koji bi htjeli naučiti ponešto o stripovima koji su nadživjeli državu u kojoj su stvoreni.

A kako prosječan stranac može reagirati pri susretu s ovom šarenom bibliotekom, dovoljno svjedoče riječi Paula Gravetta, britanskoga povjesničara stripa i autora predgovora: “Ova knjiga odvaljuje poklopac kovčega s blagom, roga izobilja prepunjenog draguljima.”

IVICA IVANIŠEVIĆ

Objavljeno: 20. jun 2012.
i na sajtu www.slobodnadalmacija.hr

NOVOSADSKE NOVINE

JEDNA OD RETKIH UMETNOSTI KOJA JE JOŠ UVEK ISKRENA

Moja početna ideja je bila da knjiga bude sažeti vodič kroz najistaknutije stripove i autore u 20. veku, ali je ta ideja nadograđena izuzetnim znanjem i entuzijazmom mojih koautora, ali i drugih strip poslenika širom ovih naših prostora. Knjiga sada očigledno zadovoljava vrlo jake kvalitativne i istorijske odrednice, na primer leksikona, i ja sam srećan što sam sarađivao sa najboljim poznavaocima ove umetnosti.

IVANA KUPEK
(iz intervjua sa Živojinom Tamburićem)

Objavljeno: 12. april 2012.

[ tekst u PDF formatu ]

STRIP VESTI

STRIP KAO LEPA STRAST

“Reč je o izboru stripova i strip stvaralaca sa prostora bivše Jugoslavije u 20. veku, kako stoji na interesantnoj korici. Korici na kojoj kao najavu vidimo kadrove iz stripova Maurovića, Hecla, braće Nejgebauer, Kordeja, Kerca, Lobačeva, Solovjeva i Bednjaneca, dakle sve samih nezaobilaznih aktera u devetoj umetnosti ovog podneblja.”

VASA PAVKOVIĆ

Objavljeno: 18. januar 2012.
na sajtu www.stripvesti.com

 

STRIPOTEKA

UMEĆE LJUBAVI

“Pristupiti ovakvom sebi postavjenom zadatku je više nego ozbiljna stvar i iscrpljujući višegodišnji poduhvat.”

ZORAN ĐUKANOVIĆ

Objavljeno: januar 2012.

 

[ uvećana slika ]

 

 


 

NIN

GODINA VRHUNCA

“O izuzetnoj monografiji Stripovi koje smo voleli, trojice autora (Zdravko Zupan, Živojin Tamburić i Zoran Stefanović) u NIN-u smo već pisali (...), naslutivši njen potencijal, i to je neosporno srpski stripski projekat godine (...).”

SLOBODAN IVKOV

Objavljeno: 5. januar 2012.

 

[ uvećana slika ]


KVADRAT (HRVATSKA)

KNJIGA KOJU ĆETE OBOŽAVATI

Izdavačka kuća “Omnibus” iz Beograda ove 2011. godine objavila je veliku, debelu knjižurinu tvrdog A4 formata i sa preko tri stotine stranice. Knjiga se zove “Stripovi koje smo voleli”, a trebao bi je imati svatko tko se, u bilo kojem obliku, zanima za strip.

VLADIMIR ŠAGADIN

Objavljeno: decembar 2011.

 

[ tekst u PDF formatu ]

STRIP REVIJA (HRVATSKA)

UMIJEĆE LJUBAVI

Ono što je dobro, čak odlično, već je na prvi pogled vidljiv izostanak predrasuda prema najrazličitijim grafičkim stilizacijama, kao i bilo klasično žanrovskim bilo eksperimentalnim pripovjedačkim usmjerenjima.

ZORAN ĐUKANOVIĆ

Objavljeno: decembar 2011.

 

[ tekst u PDF formatu ]

JUTARNJI LIST (HRVATSKA)

NAJBOLJE KNJIGE 2011

“Stripovi koje smo voleli”, iako objavljeni u Srbiji, zaslužuju pažnju. Debela knjižurina A4 formata u kojoj se može naći vrlo dosljedan izbor stripova i autora koji su obilježili prošlo stoljeće na prostoru bivše Jugoslavije.”

VLADO ŠAGADIN

Objavljeno: 25. decembar 2011.
na sajtu www.jutarnji.hr

 

[ uvećana slika ]

POLITIKA

OD LOBAČEVA DO ZOGRAFA

“Stvaran u prvoj dekadi 21. veka, ovaj pregled jeste zalog budućnosti stripa na prostoru na kojem on i dalje nepobitno ostaje značajan deo nečega što smo nekada voleli.”

ZLATIBOR STANKOVIĆ

Objavljeno: 29. oktobar 2011.

 

[ uvećana slika ]

VREME

KNJIGA O STRIPU /
UMEĆE LJUBAVI

“U odličnoj tehničkoj opremi, na preko trista stranica masivne knjige, u ovom svojevrsnom strip leksikonu sakupljeno je blizu četiri stotine stripova od gotovo dvestotinak crtača i sličnog broja scenarista sa jugoslovenskog prostora koji su stvarali tokom XX veka, ali i u državama nakon velikog raspada”

ZORAN ĐUKANOVIĆ

Objavljeno: 13. oktobar 2011.

[ tekst u PDF formatu ]

Objavljeno i na sajtu www.stripvesti.com: 20. oktobar 2011.


NOVOSTI

ONI SU NACRTALI 20. VEK

“Protekli vek jeste bio vek stripa, kada je strip bio popularan, čtan, masovni medij, dok je danas po mnogo čemu elitistički”

MARINA MIRKOVIĆ

Objavljeno: 8. oktobar 2011.

[ uvećana slika ]

 

“ (...) Dakle, bez obzira da li ste ljubitelj akcije, obožavalac lepe grafike, umetnički krtičar, ljubitelj humora, zainteresovani za istoriju ili ste samo "opušteni lik" iz Jugoslavije, ovo je knjiga za vas. Kupite je, pročitajte je, uživajte i čuvajte je za vaše buduće "opuštene likove", ali najvažnije za dete u vama samima.(...)”

BILJANA BILI KRSTOVIĆ, Britic - britanski srpski magazin
Objavljeno: 16. septembar 2011.

NIN

STRIP /
EKS-REKAPITULACIJA

(...) “Ovo je jedna čarobna smeša antologije, hrestomatije, leksikona, nostalgije, popisa referentne specijalizovane literature i dragocene istorijske građe koja delo, bar za ovih sedam meseci, izdvaja kao najvažniji stripski projekat u 2011.”

SLOBODAN IVKOV

Objavljeno: 11. avgust 2011.

[ uvećana slika ]

 

 

“ (...) doduše, ako kupite ovu knjigu necete dobiti set šogun noževa, već uvid u osvrte stotinjak drugih kritičara, a koji su korišteni u nastanku ovog odličnog prikaza jedne turbulentne strip scene (...)”

SAŠA PAPRIĆ, stripvesti.com ...
Objavljeno: 10. avgust 2011.

RTS 2
EMISIJA BEOKULT

Predstavljanje knjige "Stripovi koie smo voleli)

Emisija prikazana: 13. jul 2011. (20,30h)

[ uvećana slika ]

 

 

 

 

 

 

 

 

Paul Gravett -
"Comics Culture in Yugoslavia: World-Class Innovators & Remarkable Visionaries"

Postavljeno: 10. jul 2011.
(na engleskom jeziku)

 

 

 


Kada na jednom mestu dobijete uredno pobrojane najvažnije autore, izdanja, urednike, teoretičare i kritičare stripa, onda to znači da je pred vama vodič u koji možete imati beskrajno poverenje.

MOMČILO RAJIN, istoričar umetnosti, urednik i publicista

Stripovi koje smo voleli Živojina Tamburića, Zdravka Zupana i Zorana Stefanovića predstavlja pionirski poduhvat u oblasti istorije i kritike devete umetnosti u Srbiji i Jugoslaviji.

VASA PAVKOVIĆ, književnik, urednik i kritičar

Stripovi koje smo voleli je knjiga koja će u XXI veku biti podsetnik na jedan od manje apostrofiranih kulturoloških činilaca koji su tokom prethodnog veka oblikovali svest savremenika.

SLOBODAN IVKOV, urednik, kritičar i selektor izložbi

U ovoj knjizi, smeli i oštroumni priređivači ostvarili su izuzetno postignuće, pročešljavajući hiljade tabli stripova i stripskih kritika, i destilovali opčinjavajuću azbuku crtača i scenarista koji su oblikovali i razvijali ne samo strip svoje domovine već u nekoliko slučajeva i svetski strip.

POL GRAVET, pisac, selektor izložbi, istoričar međunarodnog stripa,
direktor Festivala "Comica" u Londonu


Bookmark and Share

© Omnibus / Ljutice Bogdana 20 / 11000 Beograd / Srbija / E: office@omnibus.rs