omnibus
   
 

KNJIGE U PRODAJI

- Priča o jednom lošem pacovu

autor: Brajan Talbot

- Bad Boy

autor: Mladen Oljaća

- Vadisrce

autor: Đorđe Milović

- Ćerke

autori: Meri M Talbot i Brajan Talbot

- Etel i Ernest

autor: Rejmond Brigs

- Devedesete

autori: Wostok i Grabowski

- Šavovi

autor: Dejvid Smol

- Stripovi iz Nikad
robom (1963-1966)

autor: Radivoj Bogičević

- Stripovi iz Nikad robom
(1966-1968)

autor: Branislav Jovanović - Brana

- Briten i Brulajtli

autor: Hana Beri

- Trag kredom

autor: Migelančo Prado

- Dnevnik Ane Tank

autor: Iztok Sitar

- Tangente

autor: Migelančo Prado

- Manuel Montano

autor: Migelančo Prado

- Hladna kao led

autor: Nina Bunjevac

- Drugim očima

autor: Đorđe Milović

- Nova vremena

autor: Tomaž Lavrič

- Stripovi koje smo voleli

autori: Ž.Tamburić, Z.Zupan, Z.Stefanović

  

Drugim očima

autor: Đorđe Milović
predgovor: Boris Lazić

Edicija: Novi prostori #2

Format: 210x297mm (A4)
Povez: Polutvrdi (šiveno)
Broj strana: 112 (CB)
Godina izdanja: 2011
ISBN: 978-86-87071-05-6

Cena: 1.480 din

= POPUST 50% =
CENA SA POPUSTOM: 740 din
- samo za ONLINE porudžbine
- samo kod izdavača
- uključeno slanje poštom
- dok traju zalihe
- Email: office@omnibus.rs

 

Reč autora

"Ciklus kratkih priča pod nazivom "Drugim očima" je plod nastao iz susretanja literature i stripa. Svedočanstvo raznolokih mogućnosti čitanja i iščitavanja onog književnog i onog stripskog i namerno / nenamernih razmomilaiženja. Književnoj gradđi prišao sam kao slikar pejzažista predelu pred sobom. Dok sam nastojao da oponašam, istovremeno se zbivao i ritual "prisvajanja". Predeo predamnom prolazio je kroz moje oči i preko ruke i postajao, hteo-ne-hteo, "moj predeo". Mada, ipak, nikada u celosti nije moj... Ja sam, bez sumnje, tek posrednik između onog napolju i onog unutra. U tom naizgled prostom činu, odvijao se i alhemijski proces preobražavanja, stapanja i oplemenjivanja. Od uobičajenijeg, smem li da kažem, Korbenovskog prevođenja ili interpretacije Edgara Alana Poa (na primerima priča "Dašak", "Kolica", "Čitac poslanice", "Izvesne obaveze" Luiđija Pirandela) do sasvim oslobođenog dijaloga sa senzualnosću priča Virdžinije Vulf ("Čvrsti predmeti" i "Kuća duhova" ili, opet, Pirandelove priče "Klopka"). Sve ostale table stripa su, uglavnom, primeri stvaralačke simbioze; traganja za onim raskršćima gde se literata i strip autor zbilja rukuju, prijateljstvuju."

PRODAJA KOD IZDAVAČA

Direktna prodaja

Javite nam se email-om ili telefonom da kupite knjige direktno od nas (office@omnibus.rs , telefon: +381 (0)63 250 669).

POZOVITE ZA POPUST !

 

PRODAJA U KNJIŽARAMA

Knjižare

Delfi: Kralja Milana 48 (ulaz iz Resavske) / SKC, Beograd

DRUGI O KNJIZI

KVARTAL

SUPTILNA POETIKA STRIPA

Milović je promišljenim odabirom priča i njihovim nadahnutim transponovanjem u medij stripa uspeo da ostvari amalgam koji je jedinstven, samosvojan, nadmoćno ubedljiv, elegantan u estetici izvitoperenog i nedovršenog. Album "Drugim očima" majstorsko je delo vrsnog umetnika koje zaslužuje divljenje, poštovanje i uvažavanje.

ILIJA BAKIĆ
objavljeno: proleće-leto 2013.


Junakovo držanje sugeriše zebnju, nesigurnost, strah: postavljen naspram figure oca, on je pred njim savijen i niskog rasta; prema ženama je pak sumnjičav, zbunjen, ili sasvim razoružan. Ženi se prepušta, predaje, dok je ona koketa, samozaljubljena. Muškarčev pogled tek je ogledalo njene lepote, kojoj se ova predaje poput Narcisa svom odrazu na vodi. Na koncu, pored figure žene, u ovom stripu se figura roditeljstva (kao i pitanje očinstva, rađanja), nameće kao ključna refleksija povodom ideje žene/pribežišta. Očeva suza, ta u stripu početna i završna slika, kao da svedoči da "nema razrešenja", a stid pred ocem i očev stid od sina, ljubav i prekor, stid su možda i kakvog skrivenog demijurga pred promašenim, stvorenim svetom (demijurga za čije delo bi odgovarao sledeći citat iz priče "Povratak paklu": "Loše, baš loše. Ovaj pisac je pouzdano neučtiv prema čitaocu"), kao i prekor čovekov upućen takvom božanstvu. Jer, u pričama Đorđa Miloviča nema iskupitelja, nema iskupljenja. Ono čega ima i čega je crtač zagovornik, to je isceliteljska, teurgijska moć umetnosti, koju izdašno pruža.

BORIS LAZIĆ, esejista, književni i stripovni kritičar,
predavač na Inalko-u, Pariz

Bookmark and Share

© Omnibus / Ljutice Bogdana 20 / 11000 Beograd / Srbija / E: office@omnibus.rs