omnibus
   
 

KNJIGE U PRODAJI

- Priča o jednom lošem pacovu

autor: Brajan Talbot

- Bad Boy

autor: Mladen Oljaća

- Vadisrce

autor: Đorđe Milović

- Ćerke

autori: Meri M Talbot i Brajan Talbot

- Etel i Ernest

autor: Rejmond Brigs

- Devedesete

autori: Wostok i Grabowski

- Šavovi

autor: Dejvid Smol

- Stripovi iz Nikad
robom (1963-1966)

autor: Radivoj Bogičević

- Stripovi iz Nikad robom
(1966-1968)

autor: Branislav Jovanović - Brana

- Briten i Brulajtli

autor: Hana Beri

- Trag kredom

autor: Migelančo Prado

- Dnevnik Ane Tank

autor: Iztok Sitar

- Tangente

autor: Migelančo Prado

- Manuel Montano

autor: Migelančo Prado

- Hladna kao led

autor: Nina Bunjevac

- Drugim očima

autor: Đorđe Milović

- Nova vremena

autor: Tomaž Lavrič

- Stripovi koje smo voleli

autori: Ž.Tamburić, Z.Zupan, Z.Stefanović

 

  

Devedesete

autori: Wostok i Grabowski
predgovor 1: Zoran Đukanović
predgovor 2: Miroslav Cmuk

Edicija: Svetski tragovi #5

Format: 165x235mm (B5)
Povez: Polutvrdi (šiveno)
Broj strana: 150 (CB)
Godina izdanja: 2012
ISBN: 978-86-87071-15-5

Cena: 1.750 din

= POPUST 50% =
CENA SA POPUSTOM: 875 din
- samo za ONLINE porudžbine
- samo kod izdavača
- uključeno slanje poštom
- dok traju zalihe
- Email: office@omnibus.rs

 

 

Biografija

Intenzivna saradnja vršačkog autorskog strip tandema Wostok-Grabowski trajala je u periodu 1993-97. godine i proizvela je popriličan broj strip tabli različitog tematskog profila. Većina radova pripada širem fantastičkom usmerenju koje obuhvata kako SF fantastiku tako i fantastike koje u svojoj osnovi imaju poigravanje situacijama i raspoloženjima.

Wostok i Grabowski su svoje radove objavljivali u gotovo svim domaćim fanzinima i magazinima a prešli su i preko granica u bliže i dalje inostranstvo. Oni su 1998. godine, za britansku izdavačku kuću "SLAB-O-CONCRETE", objavili album pod nazivom "Tata je daleko… Moramo ga naći!" ("Daddy is so far away…We must find him!") za koji je uvodnu reč napisao Džim Vudring (Jim Woodring), legenda američkog i svetskog andergraund stripa.

PRODAJA KOD IZDAVAČA

Direktna prodaja

Javite nam se email-om ili telefonom da kupite knjige direktno od nas (office@omnibus.rs , telefon: +381 (0)63 250 669).

POZOVITE ZA POPUST !

 

PRODAJA U KNJIŽARAMA

Knjižare

Delfi: Kralja Milana 48 (ulaz iz Resavske) / SKC, Beograd


DRUGI O KNJIZI


(...) Ako pogledamo knjigu “Devedesete” autorskog tandema Wostok-Grabowski, i tu ćemo upravo naći da na nivou govora iz pozicije lika deteta postoje „strukturalna narušavanja“ i da postoji “kontaminacija” svim onim oblicima koje mi možemo naći i u zbirci koju je svojevremeno uredio veliki pesnik Vasko Popa. Reč je o knjizi “Od zlata jabuka” gde je on probravši narodne umotvorine pokazao i taj ludistički moment koji naše narodno stvaralaštvo poseduje. Znači, provokacija je imanentni deo ne samo savremenog kulturnog izazova već i kulturne tradicije – pre Vaska Pope to je radio i sam Vuk Karadžić uključujući i čuvenu zbirku “Crven ban” koja se tematski bavi erotikom, no potpuno je svejedno da li je reč o erotici ili o tretiraranju jezika kao takvog ili o tretiranju fantazma kao takvog, reč je uvek o tome da se vodi dijalog s ludizmom, a tu je reč o igračkoj komponenti u kojoj se mi usuđujemo uvek, ma u kom istorijskom i kulturnom trenutku da taj kanon koji nam u tom lokalnom trenutku izgleda stabino, da počnemo sa njim da se igramo, a igra je uvek, bilo da je reč o dečjoj ili da je reč o kreativnoj igri uvek takva da ona prosto mora da bude toliko razigrana, i da mora da bude toliko “drska” da u jednom trenutku može da izgleda kao da potpuno ignoriše kanon. (...)

STRIP VESTI, predavanje o knjizi "Devedesete" Wostoka i Grabovskog,
objavljeno: 13. jul 2014. Zoran Đukanović
www.stripvesti.com/

DEVEDESETE: MONOHROMATSKI SAN

mart 2013. / RTS1

KVARTAL

KRUGOVI NA VODI

Potreba autora da naprave otklon od stvarnosti, uspešno je sprovedena u pričama sa drugim temama, tako da je ovo verovatno još jedna varijanta iste težnje. Neke dodatne motive koji sigurno postoje, teško je definisati, ali neka nam ilustracije radi posluži i ova rečenica samih autora: "Nemojte u ovoj priči tražiti smisao, jer ako ga i ima, ni autori ga nisu svesni."

ŽIVOJIN TAMBURIĆ

objavljeno: proleće-leto 2013.


KVARTAL

IZA NALIČJA JEDNOG SLOMA

Devedesete na 150 strana donose deo onoga što je tada mladi tandem Vostok/Grabovski napisao/nacrtao u par godina intenzivne saradnje. Znatićeljne čitaoce ovog albuma svakako će ponajpre intrigirati stepen pozitivne destrukcije ustaljenih šablona u stripovima. Čini se da autorima ništa nije sveto, nijedna velika ideja ili tradicija...

ILIJA BAKIĆ

objavljeno: proleće-leto 2013.

VREME

ARHIPELAG WOSTOK

Wostok je Frenk Zapa našeg stripa. Njegov opus sagrađen je na opozitnim polovima, kao što je Zapin sagrađen između rokenrola, avangarde i klasične muzike. Strast, žestina i nesicrpna energija koje su uneli u svoje delo, nimalo se ne obazirući na apartnost vlastitog dela u očima osrednjaka, bez presedana je u oba medija, muzici i stripu.

ZORAN ĐUKANOVIĆ

Objavljeno: 21. mart 2013.


Vostok (1963) živi u Vršcu i važi za jednog od najvažnijih predstavnika andergraund stripa, zastupljen u knjigama, magazinima i antologijama objavljenim širom Evrope, SAD i u Kanadi. Izdaje fanzin „Krpelj”, bavi se muzikom i niskobudžetnim filmom („Užas u Bolivudu”, „Masakr na vršačkom bregu” i sl). Izdavačka kuća „Omnibus” je, u lepo opremljenom izdanju, objavila ovaj kultni naslov andergraund scene od pre deceniju i po.

POLITIKA, intervju sa Wostokom, 7. februar 2013.
štampano i online izdanje:
www.politika.rs/rubrike/Kultura/Zivimo-u-dolini-suza.lt.html

 

Grotesknih i crnomanjastih humoreski u zbirci prica „Devedesete“ ne manjka, dobije se dojam da su price nastale iz gorkoslatkih košmara ili stvorene u dogovoru s uvrnutom bracom Coen koji bi iz svake njihove price mogli snimiti makar kratkometražni film. Wostok - Grabovski ne kriju filmske reference, na ocit i naocit nacin poigravaju se žanrovima – udio znanstveno-fantasticne, fantasticne i socijalne književnosti lako je prepoznatljiv, nagovara na ponovno citanje i traženje novih referenci, dok je galerija likova šarena.

MIROSLAV CMUK, strip kritičar

 

Kao veoma samosvojna pojava na našoj sceni, Wostok je uticao na veliki broj kreativaca, ne samo u oblasti stripa, koj isu bili off u odnosu na oficijelno, salonsko stvaralaštvo. On je pokrenuo mnoge - učinio je da ljudi pokušaju i sami da se bave stripom, da se priključe zbivanjima, umesto da stoje i posmatraju u publici.

ALEKSANDAR ZOGRAF, strip autor

Čitav Wostokov opus zasniva se na improvizacijama na tri tematska područja, od kojih je dva stvarao zajedno sa Grabowskim: na temu dečje poetske metafizike (Popošak i cveće), na temu melanholije, kao i treći tematski krug - persiflaže stripskih junaka i junaka našeg mentalnog pejsaža ogrezlog u natpolitizaciju u kojoj život i kultura gube na vrednosti a, istovremeno ili baš zbog toga, sve postaje "nedodirljiva svetinja".

ZORAN ĐUKANOVIĆ

Bookmark and Share

© Omnibus / Ljutice Bogdana 20 / 11000 Beograd / Srbija / E: office@omnibus.rs